Geschiedenis van de houten plank

29 okt, 2020

Vroeger werd er met mankracht gezaagd  30 dagen had men nodig om één boom in planken te zagen. Deze planken werden gebruikt voor gevelbekleding en het bouwen van kleine boten. De platte transport kar met houten wielen werd uitgevonden en later de huifkar, echt pionieren met de houten plank het resultaat vooruitgang en ontwikkeling. Dit alles versnelde in 1592  door Cornelis Corneliszoon deze man bouwde de eerst zaagmolen, van hout natuurlijk en aangedreven door de wind! De Zaagmolen kon wel 2 meter per uur zagen deze versnelling bracht de gouden eeuw in beweging zaagmolens werden gebouwd de houten planken werden gebruikt om schepen te bouwen. De VOC schepen brachten rijkdom en welvaart (voor sommige), de rest is geschiedenis! De huizen in die tijd werden de houten vloeren direct gespijkerd op de balken wel of niet afgewerkt met lijnolie of en laagje was. Met de toegenomen rijkdom werden de wensen van houten planken vloeren gerealiseerd in de huidige grachten panden en paleizen. Deze houten planken zijn nog steeds aanwezig en herinneren ons aan de ambacht en vakmanschap van die tijd. De houten planken waren massief en daardoor  gevoelig voor temperatuurswisseling en vocht.  Hierdoor ontstonden  kieren en spleten met hinderlijk gekraak tot gevolg. Door ontwikkelingen in de houtbewerking kregen de planken mes en groef verbinding, dit om de werking te stabiliseren en het aanblik te verbeteren.

Ook nu staat de tijd niet in stil, de Multi plank werd bedacht! Hierdoor minder tot geen werking in de houten plank, deze is opgebouwd uit watervast verlijmd berken  Multiplex met daarop verlijmd een toplaag van 3 mm Eiken hout. De plank is voorzien van dezelfde mes en groef uit het verleden en kan meerdere malen geschuurd worden. In de huidige tijd wordt deze constructie volop toegepast in de meest uiteen lopende vloeren:

  • Robuust authentiek prachtig in de hard wax-olie
  • Chic klassiek afgewerkt in meerdere laklagen
  • Strak modern afgewerkt in een trendy kleur

Het is allemaal mogelijk dankzij de houten plank! Maar de ontwikkelingen gaan door, vloerverwarming en vloerkoeling zijn niet meer weg te denken. De HDF houten planken maken ons leven nog aangenamer en warmer, kortom een prachtig product met een rijk verleden.